Här är du:  Startsida » Uppsala » Talböcker
Start för innehåll

Talböcker

Talböcker är till för dig som är synskadad, har en läsnedsättning eller någon annan funktionsnedsättning som hindrar dig från att läsa tryckt text.

På ditt bibliotek kan du låna och få hjälp med att hitta talböcker. Alla bibliotek har ett urval av talböcker. Om du inte hittar den titel du söker hjälper personalen dig gärna med att beställa talböcker.

Informationsmaterial om bibliotekens öppettider, adresser och programblad finns inlästa som talbok i DAISY-format, som du kan få på ditt bibliotek.

Kontakta talboksavdelningen

För vuxna

Telefon: 018-727 17 70
Telefontid: måndag-fredag 9.00-12.00 och 13.00-16.00

OBS! Inga telefontider under påskhelgen den 18-21 april.

E-post: talbok@uppsala.se

Ansvarig: Cecilia Stiernstedt


För barn

Telefon: 018-727 17 10
E-post: stadsbibli.barn@uppsala.se

Ansvarig: Beatrice Forssell


Vad är en talbok och vem får låna?

Talböcker är böcker som är inlästa i DAISY-format (Digitalt Anpassat Informations SYstem). Talböcker kräver en speciell spelare som går att låna på biblioteket för korttidslån eller att låna från Syncentralen mot läkarintyg från din ögonläkare samt en hjälpmedelsavgift.


Egen nedladdning från Legimus

Med tjänsten Egen nedladdning kan du själv ladda ner talböcker från Legimus, MTM:s (Myndigheten för tillgängliga medier:s) mediawebb, till din egen dator, smartphone eller surfplatta. Du behöver en e-postadress för att bli egen nedladdare. Du måste också registrera dig som låntagare på något av kommunens bibliotek.

Fråga på ditt närmaste bibliotek så hjälper personalen dig att bli egen nedladdare. Behöver du mer hjälp och genomgång av hur man laddar ner? Då kan du boka en tid genom Individuell IT-handledning eller på ditt närmaste bibliotek. Bor du i en annan kommun än Uppsala vänder du dig till ett bibliotek i din kommun.

Hemsändning av talböcker

Om du inte har möjlighet att besöka biblioteket kan du få hemsändning av talböcker enligt önskemål. Kontakta talboksavdelningen.

Telefon: 018-727 17 70
Telefontider måndag-fredag 9.00-12.00 och 13.00-16.00

E-post:   talbok@uppsala.se


Talböcker för studerande

Komvuxstuderande

Det finns några kursböcker i Legimus för nedladdning. Det finns även ett urval med ljudböcker gjorda i DAISY-format för utlåning på ditt närmaste kommunala bibliotek.

Universitets- och högskolestuderande

Om du har ett läshinder och behöver få inläst kurslitteratur vänder du dig till Uppsala Universitet för att få hjälp med detta. 

 

MTM-projektet "Talboken kommer"

Bibliotek Uppsala har tillsammans med Norrköpings Stadsbibliotek medverkat i MTM-projektet "Talboken kommer". Projektet pågick under hösten 2012 och in på vårkanten 2013. "Talboken kommer" vände sig till äldre, datorovana låntagare som fick talböckerna skickade över Internet direkt till sina spelare. Läs mer om testet på Legimus.  

Redaktör: Cecilia Stiernstedt

Senast ändrad: 2014-04-15
Sökfilter
Sökparametrar
Banner bBibli barn
CS Library-RSS

Nyheter

För närvarande finns inga nya nyheter.