Här är du:  Startsida » Tips & artiklar » Erlend Loe
Start för innehåll

Erlend Loe

Kan en röd boll och en bultbräda hjälpa dig att hitta meningen med livet?

Erlend LoeErlend Loe ses som en av Norges främsta författare. Han föddes i Trondheim 1969 och är bosatt i Oslo. 1993 debuterade han med romanen Blåst, men sitt genombrott fick han med Naiv. Super 1996. Boken blev prisbelönt och översattes till många språk. Även i Sverige har Loe gjort succé med böcker som Naiv. Super, Fakta om Finland, Doppler och Volvo Lastvagnar. Förutom romaner för vuxna har Loe även skrivit filmmanus och barnböcker.

Det sorgliga blir roligt

Stilen på Loes böcker är humoristisk, naiv, rapp och samhällskritisk. Även i böcker som behandlar lite tyngre ämnen är det humorn som märks starkast. Boken Gör vad du vill handlar om en tjej som vill ta livet av sig efter att hela hennes familj har dött i en flygkrasch. Till och med när Loe skriver om ett sådant tragiskt ämne blir det väldigt roligt.

Att hitta sig själv

Bäst beskrivs nog Erlend Loes stil genom ett citat. Här är ett hämtat ur Naiv. Super där bokens huvudperson funderar över sitt liv:

”Igår skrev jag en lista över vad jag har och inte har.
Det här är det jag har:
-En fin cykel
-En god vän
-En dålig vän
-En bror (i Afrika?)
-Föräldrar
-Morföräldrar
-Ett stort studielån
-En sjättedels fil. Kand
-En kamera
-En handfull (lånade) pengar
-Ett par nästan nya joggingskor

Det här är det jag inte har:
-Planer
-Entusiasm
-En tjej
-Känslan av att saker och ting hänger samman och att allt kommer att gå bra till slut
-Ett vinnande sätt
-Klocka

De gånger jag har tittat på listan idag, har jag lagt märke till att jag har mer än jag inte har. Jag har 11 saker. Jag saknar 6 saker. Det kunde ju vara en källa till optimism.”

Huvudpersonen i boken är en smått deprimerad kille i 25-årsåldern. I jakten på mening köper han en röd boll och en bultbräda. Han tänker att om han bankar tillräckligt länge på bultbrädan kanske han kommer uppnå en känsla av mening.

Om du vill läsa om människor som går sina egna vägar och bryter sig ut från duktigheten och samtidigt läsa böcker som är väldigt roliga –då är Erlend Loe författaren för dig.

Tipsat om Erlend Loe

  • Loe, Erlend

    18-åriga Julies familj störtar i en flygkrasch. På vägen ner skickar pappan ett sms till Julie med texten ”Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa”.

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
Inga kommentarer lämnade
Senast ändrad: 2011-01-21
Sökfilter
Sökparametrar
Banner bBibli barn