Här är du:  Startsida » Tips & artiklar » Palmemordet i litteraturen
Start för innehåll

Palmemordet i litteraturen

Den 28 februari 1986 mördades Olof Palme på Sveavägen i Stockholm. Mordet är fortfarande olöst 2012 och det har gett upphov till diverse spekulationer och teorier. Ett stort antal böcker har skrivits om Palmemordet.

Olof PalmeOlof Palme (1927-1986) sköts på Sveavägen den 28 bebruari 1986. Inte långt efter mordet började de första böckerna om händelsen att publiceras. Söker man på ordet "Palmemordet" i vår nationella bibliotekskatalog LIBRIS (2012) får man 132 träffar fördelade över samtliga år sedan dess med toppar i slutet av 80-talet samt vid 20-årsminnet 2006.

I dessa böcker får vi ta del av teorier, hypoteser, spekulationer och av fakta, om allt från ensamma våldsverkare till storpolitiska scenarier.

Böckerna redogör för polisarbetet på mordnatten och därefter, polisens framgångar och tillkortakommanden kommenteras, insatser av personer som Hans Holmér, Jörgen Almblad, Hans Ölvebro, P-G Näss, Ebbe Carlsson, Carl Lidbom och Anna-Greta Leijon skärskådas, jurister kommer till tals, deckarförfattare hakar på med skönlitterära verk, de så kallade privatspanarna publicerar sig flitigt och ställer frågor som inte tycks få några svar. Böckerna handlar om 33-åringen, om Christer Pettersson, om PKK-spåret, polisspåret, Iran-spåret, Sydafrika-spåret…

Innehållet i många böcker passar in under fler än en rubrik nedan, men ett försök har ändå gjorts att ge några få exempel på Palme-utredningens olika inriktningar som satt spår i litteraturen.

33-åringen

Den så kallade 33-åringen, Victor Gunnarsson, blev den förste att utpekas som Palmes mördare. Han var anhängare av den extremistiska rörelsen EAP och han närde ett uttalat hat mot Olof Palme. Den kriminalinspektör som ledde förhören av honom, Börje Wingren, blev så pass övertygad om Gunnarssons skuld att han författade boken Han sköt Olof Palme (1993). Wingren ansåg att man gripit rätt man från början.

Andra böcker som kommenterar spåret med 33-åringen är Mörkläggning : statsmakten och Palmemordet (1997) av Gunnar Wall och dessutom Victor Gunnarssons egen bok under pseudonymen "33-åringen" Jag och Palmemordet (1988).

PKK-spåret och Ebbe Carlsson-affären

Omslagsbild till Ebbe mannen som blev en affärDe flesta författare är kritiska till den förste spaningsledarens, Hans Holmérs, ensidiga fokus på PKK-spåret. Holmér hade inledningsvis en teori som gick ut på att den kurdiska organisationen PKK skulle ha mördat Olof Palme som en hämnd för att PKK hade klassats som terroristorganisation. Det är här bokförläggaren Ebbe Carlsson kommer in i bilden och den så kallade Ebbe Carlsson-affären rullas upp.

Hans Holmér själv ger sin syn på mordet i Olof Palme är skjuten! (1988). Emot honom höjs många starka röster, till exempel Gunnar Wall i ovan nämnda bok och också i Världens största politiska skandaler : lögner, lustar, statshemligheter (2008) samt Lars Borgnäs i En iskall vind drog genom Sverige (2006).

Ebbe Carlsson-affären blir ytterligare belyst i Anders Isaksson Ebbe – mannen som blev en affär (2007) och i Per Ahlin/Mats Bergstrand Den godhjärtade buffeln : en bok om Carl Lidbom (1997).

Christer Pettersson

Ingemar Krusell var spaningsledare i polisens så kallade Palmegrupp. Han slår fast att gärningsmannen var Christer Pettersson i Palmemordets nakna fakta (1998). Andra förkastar det kategoriskt, till exempel Borgnäs och Wall (se ovan). Det gör även Leif GW Persson i Brottstycken (1993) och också i sin skönlitterära bok Faller fritt som i en dröm (2007).

Brottsmålsadvokaten Claes Borgström ger en initierad analys av fallet, inte minst inifrån rättegångsförhandlingarna mot Christer Pettersson, i boken Rättegången om mordet på Olof Palme : en advokats analys (1991).

Polisspåret och konspirationsteorier

Omslagsbild till Palmemordet: de sammansvurnaGemensamt för många av böckerna är att de är starkt kritiska till hur polisutredningen sköttes och hur myndigheter agerade. Denna kritik framförs alldeles oavsett vad författaren för övrigt har för uppfattning i skuldfrågan. Den riktar in sig på polisens inkompetens i bästa fall och i värsta fall på deras direkta medverkan till mordet. Här talas det om högerextrema poliser och militärer med ett starkt Palme-hat, ibland med uppdrag utifrån, exempelvis från CIA eller Sydafrika, som skulle ha konspirerat för att döda Olof Palme.

Den så kallade privatspanaren Sven Anér hör till dem som ansluter sig till polisspåret. Böckerna Palmemordet: de sammansvurna (2011), Mordet på Olof Palme : Polisspåret (1988), Cover-up: Palmemordet (1999) och Palmegåtan - mot en lösning! (2002)  är några ur hans rikhaltiga produktion i ämnet.

I I Nationens intresse : har svenska folket vilseletts om ubåtarna, Estonia och mordet på Olof Palme? (2011) undrar Lars Borgnäs om myndigheterna medvetet underlåtit att söka sanningen eftersom spåren pekar rakt in i statsapparaten. Karl N. Alvar Nilsson behandlar Palmehatet och högerextremistiska organisationer i Ondskan, hatet, mordet (2002), tidigare rikspolischefen Carl Persson är mycket kritisk till utredningen i sin bok Utan omsvep: ett liv i maktens centrum (1991). Kerstin Vinterhed tar upp Palme-hatet som bakgrund till högerextrema polisers agerande i Mordet: om öppna och dolda motsättningar bakom Palmemordet (2011).

Inkompetens och brister i den svenska polisledningen vid extraordinära händelser, bl.a. vid Palme-mordet, diskuteras i Kris i ledningen för svensk polis (2008) av polisintendent Eric Rönnegård. Dan Hansén och Ahn-Za Hagström har en liknande ingång i I krisen prövas ordningsmakten (2004).

Konspirationsteori, hur den uppkommer och dess historia analyserar Erik Åsard i Det dunkelt tänkta: konspirationsteorier om morden på John F. Kennedy och Olof Palme (2006). Detsamma gör dessförinnan ett antal journalister och skribenter i Världens största konspirationer (2002).

En särställning i Palme-litteraturen har Kari och Pertti Poutiainens bok Inuti labyrinten (1995). Det är en 880 sidor tjock tegelsten som oerhört grundligt, sakligt och minutiöst går igenom alla viktiga aspekter av Palme-utredningen. Det finns de som menar att Edenmans och Juristkommissionens rapporter om Palme-utredningen ter sig undermåliga och oseriösa vid en jämförelse med bröderna Poutiainens unika detaljrikedom.

Skönlitteratur

Omslagsbild till Faller fritt som i en dröm.I bokfloden av Palme-litteratur dyker en och annan skönlitterär titel upp. Naturligt nog är det i deckargenren böckerna hamnar. Först och främst bör nämnas kriminolog Leif GW Persson som i sin bok Faller fritt som i en dröm (2007) utvecklar ett spår som ter sig bestickande. I hans persongalleri finns både fiktiva och verkliga personer och boken ger därför ett autentiskt intryck.

En blandning av fiktiva och verkliga personer finns också i Anders Leopold Elmquists Det svenska trädet skall fällas: en thrillerdokumentär om mordet på Olof Palme (2007) och samme författares Satans marionetter (1991) är en nyckelroman där CIA sägs ligga bakom mordet.

Advokaten och bästsäljande författaren Jens Lapidus intrig berör Palmemordet i Aldrig fucka upp (2008), Kjell-Olof Bornemark låter en förbittrad och förtidspensionerad outsider mörda landets statsminister utanför en biograf i Skyldig utan skuld (1989), och journalisten Stig Edling, med många reportage från samhällets botten bakom sig, väljer av integritetsskäl den skönlitterära formen i Mutan, mördaren och modern : 18 rättvisa betraktelser från svenska botten (1998).

Förutom ovanstående titlar, se också nedanstående förteckning över våra böcker om Palme-mordet.

Läs mer:

 

Text: Gun Johansson
Bild: Olof Palme tidigt 70-tal (bild 1). Övriga bilder omslagsbilder. 

Böcker om Palmemordet

 1. Omslagsbild för Cover-up: Palmemordet

  Cover-up: Palmemordet

  [Knivsta] 1999

  Av: Anér, Sven

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (1 st), Cover-up: Palmemordet Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Cover-up: Palmemordet.
 2. Omslagsbild för Jag och Palmemordet

  Jag och Palmemordet

  [Knivsta] 1988

  Av: 33-åringen

  Medarbetare: Ekholm, Jan Olof

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (1 st), Jag och Palmemordet Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Jag och Palmemordet.
 3. Omslagsbild för Palmemordet: de sammansvurna

  Palmemordet: de sammansvurna

  [Knivsta] 2011

  Av: Anér, Sven

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (1 st), Palmemordet: de sammansvurna Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Palmemordet: de sammansvurna.
 4. Omslagsbild för Palmemordet: affären Anti Avsan

  Palmemordet: affären Anti Avsan

  [Uppsala] 2008

  Av: Anér, Sven

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (1 st), Palmemordet: affären Anti Avsan Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Palmemordet: affären Anti Avsan.
 5. Omslagsbild för Sveavägen

  Sveavägen

  [Tierp] 0

  Av: Augustsson, Lars Åke

  Format:

  1. Bok (4 st), Sveavägen Bok (4 st)
  Klicka för att sätta betyg på Sveavägen.
 6. Omslagsbild för Olof Palme är skjuten

  Olof Palme är skjuten

  [Älvkarleby] 1988

  Av: Holmer, Hans

  Format:

  1. Bok (1 st), Olof Palme är skjuten Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Olof Palme är skjuten.
 7. Omslagsbild för Mörkläggning

  Mörkläggning

  [Knivsta] 1997 statsmakten och Palmemordet

  Av: Wall, Gunnar

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (2 st), Mörkläggning Bok (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på Mörkläggning.
 8. Omslagsbild för Han sköt Olof Palme

  Han sköt Olof Palme

  [Enköping] 1993

  Av: Wingren, Börje

  Medarbetare: Leopold, Anders

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (2 st), Han sköt Olof Palme Bok (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på Han sköt Olof Palme.
 9. Omslagsbild för Mordet

  Mordet

  [Håbo] 2011 om öppna och dolda motsättningar bakom Palmemordet

  Av: Vinterhed, Kerstin

  Hylla:

  Kc.58

  Format:

  1. Bok (4 st), Mordet Bok (4 st)
  Klicka för att sätta betyg på Mordet.
 10. Omslagsbild för Det svenska trädet skall fällas

  Det svenska trädet skall fällas

  [Heby] 0 en thrillerdokumentär om mordet på Olof Palme

  Av: Leopold, Anders

  Format:

  1. Bok (3 st), Det svenska trädet skall fällas Bok (3 st)
  Klicka för att sätta betyg på Det svenska trädet skall fällas.
 11. Omslagsbild för En iskall vind drog genom Sverige

  En iskall vind drog genom Sverige

  [Håbo] 2006 mordet på Olof Palme

  Av: Borgnäs, Lars

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (2 st), En iskall vind drog genom Sverige Bok (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på En iskall vind drog genom Sverige.
 12. Omslagsbild för Ebbe - mannen som blev en affär

  Ebbe - mannen som blev en affär

  [Enköping] 2007

  Av: Isaksson, Anders

  Hylla:

  Lz Carlsson Ebbe

  Format:

  1. Bok (4 st), Ebbe - mannen som blev en affär Bok (4 st)
  2. DAISY (1 st), Ebbe - mannen som blev en affär DAISY (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Ebbe - mannen som blev en affär.
 13. Omslagsbild för Den godhjärtade buffeln

  Den godhjärtade buffeln

  [Knivsta] 1997 en bok om Carl Lidbom

  Av: Ahlin, Per

  Medarbetare: Bergstrand, Mats

  Hylla:

  Lz Lidbom, Carl

  Format:

  1. Bok (1 st), Den godhjärtade buffeln Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Den godhjärtade buffeln.
 14. Omslagsbild för Brottstycken

  Brottstycken

  [Enköping] 1993

  Av: Persson, Leif G. W

  Hylla:

  Bb

  Format:

  1. Bok (1 st), Brottstycken Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Brottstycken.
 15. Omslagsbild för Rättegången om mordet på Olof Palme

  Rättegången om mordet på Olof Palme

  [Knivsta] 1991 en advokats analys

  Av: Borgström, Claes

  Hylla:

  Oer

  Format:

  1. Bok (1 st), Rättegången om mordet på Olof Palme Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Rättegången om mordet på Olof Palme.
 16. Omslagsbild för Nationens intresse

  Nationens intresse

  [Enköping] 2011 har svenska folket vilseletts om ubåtarna, Estonia och mordet på Olof Palme!

  Av: Borgnäs, Lars

  Hylla:

  Kc.58

  Format:

  1. Bok (3 st), Nationens intresse Bok (3 st)
  2. E-bok (4 st), Nationens intresse E-bok (4 st)
  3. DAISY (1 st), Nationens intresse DAISY (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Nationens intresse.
 17. Omslagsbild för Ondskan, hatet, mordet

  Ondskan, hatet, mordet

  [Enköping] 2002 utrett och outrett - mordet i ett politiskt sammanhang

  Av: Nilsson, Karl N. Alvar

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (2 st), Ondskan, hatet, mordet Bok (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på Ondskan, hatet, mordet.
 18. Omslagsbild för Utan omsvep

  Utan omsvep

  [Knivsta] 1990 ett liv i maktens centrum

  Av: Persson, Carl G

  Medarbetare: Sundelin, Anders

  Hylla:

  Lz Persson, Carl G.

  Format:

  1. Bok (1 st), Utan omsvep Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Utan omsvep.
 19. Omslagsbild för Kris i ledningen för svensk polis

  Kris i ledningen för svensk polis

  [Uppsala] 2008 mordet på Anna Lindh inget undantag

  Av: Rönnegård, Eric

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (1 st), Kris i ledningen för svensk polis Bok (1 st)
  Klicka för att sätta betyg på Kris i ledningen för svensk polis.
 20. Omslagsbild för I krisen prövas ordningsmakten

  I krisen prövas ordningsmakten

  [Uppsala] 2004 sex fallstudier av extraordinära händelser där det svenska rättssamhället har satts på prov

  Av: Hansén, Dan

  Medarbetare: Hagsröm, Ahn-Za

  Hylla:

  Oep

  Klicka för att sätta betyg på I krisen prövas ordningsmakten.
 21. Omslagsbild för Det dunkelt tänkta

  Det dunkelt tänkta

  [Enköping] 2006 konspirationsteorier om morden på John F. Kennedy och Olof Palme

  Av: Åsard, Erik

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (4 st), Det dunkelt tänkta Bok (4 st)
  Klicka för att sätta betyg på Det dunkelt tänkta.
 22. Omslagsbild för Världens största konspirationer

  Världens största konspirationer

  [Östhammar] 2002
   

  Medarbetare: Nyberg, Andreas

  Format:

  1. Bok (2 st), Världens största konspirationer Bok (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på Världens största konspirationer.
 23. Omslagsbild för Inuti labyrinten

  Inuti labyrinten

  [Håbo] 1995 om mordet på Olof Palme

  Av: Poutiainen, Kari

  Medarbetare: Poutiainen, Pertti

  Hylla:

  Oep

  Format:

  1. Bok (2 st), Inuti labyrinten Bok (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på Inuti labyrinten.
 24. Omslagsbild för Aldrig fucka upp

  Aldrig fucka upp

  [Uppsala] 2008 [Stockholm noir]

  Av: Lapidus, Jens

  Hylla:

  Hc

  Format:

  1. Bok (4 st), Aldrig fucka upp Bok (4 st)
  2. E-bok (4 st), Aldrig fucka upp E-bok (4 st)
  3. Ljudbok CD (6 st), Aldrig fucka upp Ljudbok CD (6 st)
  4. DAISY (2 st), Aldrig fucka upp DAISY (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på Aldrig fucka upp.
 25. Omslagsbild för Skyldig utan skuld

  Skyldig utan skuld

  [Uppsala] 1989

  Av: Bornemark, Kjell-Olof

  Hylla:

  Hc

  Format:

  1. Bok (2 st), Skyldig utan skuld Bok (2 st)
  Klicka för att sätta betyg på Skyldig utan skuld.
 26. Omslagsbild för Mutan, mördaren och modern

  Mutan, mördaren och modern

  [Heby] 0 18 rättvisa betraktelser från svenska botten

  Av: Edling, Stig

  Klicka för att sätta betyg på Mutan, mördaren och modern.

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
Inga kommentarer lämnade
Senast ändrad: 2013-06-26
Sökfilter
Sökparametrar
Banner bBibli barn