Här är du:  Startsida » Tips & artiklar » Nobelpriset till Mo Yan
Start för innehåll

Nobelpriset till Mo Yan

2012 års litteraturpris tilldelas den kinesiska författaren Mo Yan. Har du läst någon av hans böcker? Tycker du att priset gick till rätt författare?

Författaren Mo Yan.Den kineiska författaren Mo Yan tilldelas Nobels litteraturpris 2012. Mo Yan  föddes 1955 och är uppvuxen i en fattig bondfamilj i Gaomi i Shangdong-provinsen i nordöstra Kina.

Sitt stora internationella genombrott fick Mo Yan  med Det röda fältet (1987). Romanen utspelar sig i ett kaotiskt Kina under mellankrigstiden, då landet var invaderat av japanerna. Det är en berättlese som skildrar omänskligt barbari, men även kärlek och poesi. Romanen har även filmatiserat av regissören Zhang Yimou och vann en Guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin 1987.

Peter Englund rekommenderar läsare att börja med Vitlöksballaderna (1989), som bygger på en verklig händelse. Boken tar läsaren tillbaka till 1980-talets Kina, då fattiga bönder uppmuntrades att odla vitlök. Marknaden kraschar, vitlöksbönderna får nog av korrumperade statstjänstemän och gör uppror.

Svenska Akademiens motivering:

Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan
”som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.

 

Några röster från Stadsbiblioteket

Annika, besökare på Stadsbiblioteket.Varje år samlas människor runtom i landet på bibliotek och bokhandlar för att se och höra när Peter Englund tillkännager årets pristagare i litteratur.

 

På Stadsbiblioteket var det uppslutning kring tv:n. Vi passade på att ställa några frågor om årets pristagare.

 

Annika Werner, Nora

Jag tycker att det är kul med en pristagare från Kina, det känns som att Anisur, författare och besökare på Stadsbiblioteket.vi närmar oss varandra i världen!

Det är också roligt att det var en författare som finns översatt till svenska.

 

Anisur Rahman, Uppsala

Det är väldigt positivt att det blev en pristagare från ett utomeuropeiskt land! Listan kan göras lång över pristagare som skriver på engelska, tyska, franska, spanska…

Jag har inte läst honom, men nu fick jag tag på en bok!

 

Solveig Hedenström.

Solveig Hedenström, Uppsala

Jag hade i och för sig hoppats på en kvinnlig pristagare i år, men det är ändå väldigt roligt med en pristagare från Asien.

Det blir spännande att läsa!

 

Vad tycker du?

Åsikterna brukar vara många kring Svenska Akademiens val av Nobelpristagare. 

Vad tycker du om deras val av författare i år? Vi vill gärna veta!

 

Fyll i dina svar

 

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
Inga kommentarer lämnade
Senast ändrad: 2013-11-05
Sökfilter
Sökparametrar
Banner bBibli barn